Lucian Pintilie, distins de ICR la Gala de lansare a Festivalului Filmului European

Regizorul Lucian Pintilie a fost premiat de Institutul Cultural Român (ICR) pentru activitatea de promovare a culturii române, în cadrul Galei de lansare a Festivalului Filmului European, a informat, marţi, ICR, prin intermediul unui comunicat de presă.

Suntem onoraţi să oferim acest premiu maestrului Lucian Pintilie, cineast român de anvergură europeană, drept recunoaştere a excepţionalei sale activităţi de promovare a culturii române şi să includem filmul ‘O vară de neuitat’ în programul festivalului“, a declarat preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, luni seara, în cadrul galei găzduite de Teatrul Naţional.

Premiul, împreună cu un trofeu realizat de artistul plastic Ioan Nemţoi, a fost primit, în numele regizorului, de actorul Răzvan Vasilescu, protagonist în multe dintre peliculele maestrului.

Ambasadorul Franţei în România, Michele Ramis, s-a adresat publicului în limba română, vorbind despre filmul de deschidere a galei, “La revedere acolo sus” (Franţa, 2017, în regia lui Albert Dupontel).

Această ediţie a Festivalului Filmului European este o ocazie de a motiva publicul român. Cinematografia europeană nu ocupă decât 10% din frecvenţă în sălile de cinema, din cauză că filmele europene din categoria film independent nu sunt mediatizate suficient. Sezonul Franţa-România 2019 va fi o ocazie unică de a onora producţiile franco-române şi de a descoperi cineaşti din cele două ţări care să vitalizeze împreună cinematografia europeană“, a declarat ambasadorul francez.

Festivalul a debutat luni seara cu ediţia din Bucureşti, care are loc între 7 şi 13 mai, la următoarele săli: Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Institutul Balassi, Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi la Spaţiul Public European. O parte dintre proiecţii vor fi însoţite de întâlniri cu cineaşti şi actori, concerte, dezbateri şi alte evenimente speciale.

“Festivalul Filmului European este, neîndoielnic, unul dintre cele mai substanţiale proiecte ale ICR, pentru că însăşi modalitatea de a îl organiza se bazează pe esenţa diplomaţiei culturale: este un efort conjugat, împreună cu ambasadele şi institutele statelor europene, o operă pe care o scriem în comun. Şi, mai mult decât atât, este un dar şi, în egală măsură, un omagiu adus bogăţiei culturale a continentului nostru de Ziua Europei. Am vrut ca în Anul Centenarului să ajungem în cât mai multe locuri din ţară, pentru că este nedrept că majoritatea oportunităţilor culturale se consumă în Bucureşti”, a precizat preşedintele ICR.

Cea de a XXII-a ediţie a festivalului îşi va continua traseul în alte şapte oraşe: Galaţi (11 – 13 mai), Râmnicu Vâlcea (18 – 20 mai), Tîrgu Mureş (18 – 20 mai), Timişoara (24 – 27 mai), Alba Iulia (25 – 27 mai), Iaşi (1 – 3 mai) şi Sibiu (1 – 3 mai). Programul complet al proiecţiilor din cele opt oraşe este disponibil la: http://ffe.ro/2018/programfilme/.

Festivitatea de deschidere s-a desfăşurat în prezenţa a numeroase oficialităţi, membri ai corpului diplomatic şi reprezentanţi ai institutelor culturale străine la Bucureşti, personalităţi din lumea culturală, din spaţiul politic şi social, iubitori ai filmului, se menţionează în comunicat.

(foto: Mihai Cratofil)